Chroicocephalus serranus

 ENGLISHESPAÑOL
Common Names
Nombres Comunes
Andean GullGaviota Andina
Family
Familia
Gulls & Terns (Laridae)Gaviotas y Gaviotines (Laridae)
Conservation Status
Estatus de Conservación
Description
Descripción
41-44 cm.41-44 cm.
Voice
Voz

Similar Species
Especies Similares
In austral winter some birds descend to lower elevations in inter-Andean dry valleys.
Separated from smaller, vagrant Franklin’s Gull by paler mantle, contrasting less with white underparts. Adult Andean also has darker bill (never bright red as in alternate Franklin’s); black primaries with large, white subterminal bar on outer primaries (rather than black subterminal bar and white tips in Franklin’s; but note that young adult Andean often retain white primary tips typical of 1st year basic plumage). Adult and 1st year basic Andean have dark on head reduced to a smudge on auriculars (rather than an incomplete hood as in Franklin’s).
En invierno algunas aves descienden altitudinalmente en valles secos interandinos. Separada de la Gaviota de Franklin (errante) por ser más grande y manto más pálido. Adulto tiene el pico más oscuro (nunca rojo vivo como en la Gaviota de Franklin plumaje alterno); primarias negras con banda subterminal blanca (en vez de una banda negra y puntas blancas en la de Franklin; pero notar que el adulto joven de la Gaviota Andina a menudo conserva delgadas puntas blancas en las primarias que son típicas del plumaje básico del primer año). En plumaje básico (adulto e inmaduro) la capucha se reduce a una mancha en los auriculares (en vez de una capucha incompleta en la de Franklin).
Abundance and Habitat
Abundancia y Habitát
The only regularly occurring gull in Bolivia. Fairly common to abundant at or near water and in fields throughout much of the Puna region and in Cochabamba Basin. Prefers freshwater and brackish environments; rare to uncommon at saline Altiplano lakes. La única gaviota con presencia regular en Bolivia. Bastante común a abundante en hábitats acuáticos de agua dulce y salobre, campos cultivados en la Puna y el valle de Cochabamba; rara a poco común en lagunas saladas del Altiplano.
Behavior
Comportamiento
Can form large flocks. Puede formar bandadas grandes.
Migration/Movements
Migración/Movimientos
Diet
Dieta
Breeding
Reproducción
Distribution in Bolivia
Distribución en Bolivia
Global Range
Rango Global
Subspecies and Taxonomy
Subespecies y Taxonomía

This slideshow requires JavaScript.

Return to/Volver a: 
Sandpipers & Allies / Playeros y Afines
Species Accounts/Fichas Técnicas 

Page last updated on/Última actualización de página: Dec 2, 2019 @ 4:32 pm