Tarphonomus harterti

 ENGLISHESPAÑOL
Common Names
Nombres Comunes
Bolivian EarthcreeperBandurrita Boliviana
Family
Familia
Ovenbirds & Woodcreepers (Furnariidae)Horneros y Trepadores (Furnariidae)
Conservation Status
Estatus de Conservación
Description
Descripción
Voice
Voz

Similar Species
Especies Similares
The only earthcreeper throughout virtually its entire range. T. certhioides has rufous forehead, lighter crown and less conspicuous, browner superciliary; tail brown, lower underparts darker. La única bandurrita en casi todo su rango. T. certhioides tiene la frente rufa, la corona más clara y el superciliar menos distinto y más café; su cola es café y las partes inferiores son más oscuros.
Abundance and Habitat
Abundancia y Habitát
Uncommon to fairly common in dry to locally semi-humid scrub, woodland, and disturbed dry forest, especially with abundant terrestrial bromeliads, on eastern Andean slope. Scarce in upper Río La Paz drainage; mostly below 3100 m; to 3350 m in Cochabamba Basin. Poco común a bastante común en matorrales y arbustales secos a localmente semihúmedos y en bosque seco intervenido, especialmente con abundantes bromelias terrestres, de la ladera este de los Andes. Escasa en la cuenca superior del río La Paz; principalmente debajo de 3100 m; hasta 3350 m en el valle de Cochabamba.
Behavior
Comportamiento
Solitary or in pairs. Terrestrial and arboreal; forages in dense vegetation on or close to ground; rummages in leaf litter, inspects crevices in rock faces. Does not cock tail. Quite vocal at dawn and dusk except in austral winter.Solitario o en parejas. Terrestre y arbórea; forrajea en la vegetación densa en o cerca del suelo; revuelve la hojarasca, inspecciona grietas en rocas. No mantiene la cola levantada. Vocaliza bastante en el crepúsculo excepto en invierno.
Migration/Movements
Migración/Movimientos
Sedentary.Sedentario.
Diet
Dieta
Insects and other arthropods; occasionally also snails. Insectos y otros artrópodos; ocasionalmente caracoles.
Breeding
Reproducción
Distribution in Bolivia
Distribución en Bolivia
In inter-Andean dry valleys.En valles secos interandinos.
Global Range
Rango Global
Endemic to Bolivia.Especie endémica de Bolivia.
Subspecies and Taxonomy
Subespecies y Taxonomía
Monotypic.Especie monotípica.

References/Citas Bibliográficas:

Herzog, S.K., M. Kessler, S. Maijer, & S. Hohnwald. 1997. Distributional notes on birds of Andean dry forests in Bolivia. Bulletin of the British Ornithologists’ Club 117:223-235.

Herzog, S.K., O. Maillard Z., D. Embert, P. Caballero, & D. Quiroga. 2012. Range size estimates of Bolivian endemic bird species revisited: the importance of environmental data and national expert knowledge. Journal of Ornithology 153:1189-1202.

Lane, D.F. 2014. New and noteworthy records of birds in Bolivia. Cotinga 36:56-67.

Remsen, J.V., Jr., C.G. Schmitt, & D.C. Schmitt. 1988. Natural history notes on some poorly known Bolivian birds, part 3. Gerfaut 78:363-381.

Return to/Volver a:
Ovenbirds & Woodcreepers/Horneros y Trepadores
Endemics & Near-Endemics/Aves Endémicas y Casi-Endémicas
Species Accounts/Fichas Técnicas

Page last updated on/Última actualización de página: Oct 1, 2019 @ 11:17 am